Просування сайтів

За найсвіжішими даними в світі зараз (вересень 2021) існує 1,9 МЛРД сайтів. І навіть якщо ви публікуєте на своєму сайті дуже цікавий і дуже корисний вміст – скільки шансів, що про нього хтось дізнається?

З цього випливає, що сайтам потрібна допомога в їхній подорожі до користувача. Як ви можете допомогти сайту зустрітися з читачами? Поширити лінк на ваш сайт в улюбленій соцмережі. Розповісти про сайт своїм знайомим, розіславши їм електронні листи. Замовити рекламу вашого сайту в інтернеті.

Усе правильно. Усе це – і багато іншого – використовується для просування сайту і входить у це поняття.

То що ж таке просування сайту?

Просування – його ще називають розкрутка сайту – комплекс заходів для залучення максимальної кількості користувачів на конкретний веб-ресурс.

Основне й найкорисніше джерело відвідувачів сайту – пошукові системи. Чому найкорисніше? Бо відвідувачі, які приходять на сайт з пошукових систем, уже зацікавлені у ваших товарах чи послугах – інакше вони не шукали б їх. Тобто це так звані «гарячі» клієнти, яких треба тільки трошки підштовхнути до дії.

Але пошукові системи щомиті вдосконалюються і аналізують усе більше контенту, враховують усе більше чинників для визначення місця сайту в результатах пошуку (домовмося, що ми це називаємо «пошуковою видачею»).

На позицію у пошуковій видачі впливає унікальність вмісту, його обсяг, відповідність запиту, реакції на вміст попередніх відвідувачів, актуальність інформації, швидкість завантаження сторінок сайту, кількість посилань з інших сайтів на конкретну сторінку й ще багато-багато факторів, про значну частину яких знають тільки творці алгоритмів пошукових систем. Але більшість найважливіших чинників ми назвали.

То що ж робити, щоб сайт піднімався вгору в пошуковій видачі?

Вміст

Створювати унікальний цікавий корисний для людей контент. Це поки що найважливіше. Якщо розміщені на сайті матеріали важливі, цікаві, спонукають відвідувачів активно взаємодіяти з сайтом, то й позиції такого сайту з часом зростатимуть.

Аналіз

Далі треба проаналізувати вміст сайту і поведінку відвідувачів на ньому. Тут важливо все:

  • звідки відвідувачі заходять на сайт
  • скільки на ньому затримуються
  • як з ним взаємодіють
  • переходять на наступні сторінки чи зразу покидають
  • що роблять перед тим, як закрити сторінку

Наступний етап – оптимізація сайту

Існує таке поняття – SEO, тобто оптимізація до вимог пошукових систем. Розрізняють оптимізацію внутрішню і зовнішню.

Внутрішня оптимізація – це виправлення технічних помилок, прискорення роботи сайту, робота з вмістом, встановлення внутрішніх посилань та інші заходи. Сюди ж можна віднести й покращення зручності користування сайтом.

Зовнішня оптимізація спрямована на зростання кількості посилань на ваш сайт з інших ресурсів – це показує пошуковим машинам, що вони мають справу з авторитетним і важливим джерелом інформації.

Але й це ще не все. Пошукові системи вже давно звертають увагу й на видимість сайту в соціальних мережах. Аналізуючи кількість поширень матеріалів сайту, пошуковики доходять висновку, цікавий людям сайт чи ні.

Реклама

Не буде зайвою і пряма реклама сайту та окремих його сторінок. Реклама буває багатьох видів, серед яких найпоширеніші:

  • контекстна (у рекламних системах самих пошуковиків, коли вони показують рекламні оголошення у пошуковій видачі)
  • таргетована (у соцмережах, налаштована вбудованими засобами на певні категорії користувачів)
  • банерна (показ рекламних багерів на інших сайтах)
  • тизерна (короткі графічно-текстові оголошення за допомогою спеціальних сервісів транслюють на багатьох інших сайтах)
  • реклама в каналах телеграм
  • реклама в мобільних додатках
  • реклама у популярних блогерів, інфлюенсерів

Не варто забувати й про такі давні, але дієві методи реклами, як публікація у друкованих ЗМІ, на радіо, телебаченні, зовнішніх носіях у містах.

Email-маркетинг

Здавалося, що час цього способу вже минув, але розсилки електронною поштою досі залишаються дієвим і важливим інструментом поширення інформації. Способів організувати такі розсилки багато, до них зараз належать і розсилки у вайбер та SMS.

Для просування сайтів ми використовуємо й інші методи, одночасне й тривале застосування яких дає змогу значно покращити позиції сайту в пошуковій видачі й вивести його на перші місця.

Цікавить просування сайту? Напишіть нам:

    * Надсилаючи повідомлення, я даю згоду на отримання інформаційної розсилки від веб-студії "ВМБ" (не частіше 1 разу на місяць).

    Поділіться з другом:
    © ВМБ: створення сайтів, 2013–2021