Чи варто робити сайт на WordPress?

«Вордпресс» (WordPress) — одна з найрозповсюдженіших у світі систем керування вмістом (CMS). Вона дає змогу створювати сайти будь-якої складності та функціональності.

Дуже промовистий факт: станом на вересень 2021 року 42,6% сайтів у світі працює на системі «Вордпресс» (джерело інформації).

Це найвищий показник серед усіх CMS. Очевидно, що ця система мала чимось заслужити таку любов.

Переваги «Вордпресс»

WordPress — система з відкритим кодом, вона безплатна й має, мабуть, найчисельнішу спільноту розробників та прихильників. Завдяки неймовірній кількості шаблонів (тем) сайт може набувати такого вигляду, який потрібен власнику. Не менша кількість і плагінів — розширень, що доповнюють функціонал сайту.

Теми бувають як безплатні, так і платні. Зазвичай студії, які розробляють теми для «Вордпресс», створюють зразу і безплатні, і платні версії. Безплатні поширюють через репозиторій спільноти, а платні продають (один з найбільших майданчиків продажу тем і плагінів — тут).

Адміністративна консоль системи доволі проста й зрозуміла, особливо якщо порівнювати з іншими подібними. Мабуть, ця CMS — накращий варіант для тих, хто хоче зробити сайт, не вміючи програмувати й не знаючи, що таке дизайн, код, таблиці стилів та інше.

Система дуже потужна й багатофункціональна: на ній можна зробити як блог (для чого вона спершу й була розроблена), так і каталог, інформаційний портал, портфоліо, інтернет-магазин, форум і навіть соціальну мережу.

Щоб не просто розказувати, наведемо приклади. На двигунці «Вордпресс» працюють сайти таких всесвітньо відомих компаній, закладів та ЗМІ, як TechCrunch, журнал «Тайм», лейбл «Соні м’юзик», автомобільна група «Рено». Уявляєте?

Головна сторінка сайту techcrunch.com

Те, що світові гіганти довіряють «Вордпресс» і користуються його можливостями для своїх корпоративних сайтів — непогана рекомендація, правда?

Та невже ця система — суцільний величезний плюс без мінусів? ні, звичайно. І ми плавно переходимо до наступного пункту:

Недоліки «Вордпресс»

Як кожна масштабна розробка, у якій автори хочуть охопити все, WordPress переобтяжений безліччю функцій. Багато з них не всім потрібні, але пересічному користувачу їх не так просто прибрати. А чим розплачується за це користувач? Не дуже високою продуктивністю, вимогливістю до швидкодії сервера, необхідністю експлуатувати додаткові плагіни для прискорення роботи сайту, які своєю чергою ще більше навантажують сервер.

Якщо порівнювати «Вордпресс» з конкурентами, то це не найшвидша система. І вже точно не швидша від двигунів, які працюють без баз даних. Але беручи до уваги зручність і легкість у користуванні — «Вордпресс» безумовно виграє.

Головна сторінка сайту wordpress.org

Два кольори мої, два вордпреси…

Не можна не згадати, що платформ під парасолькою «Вордпресс» дві. Це як дві Кореї, тільки обидві капіталістичні.

WordPress.org — це сайт спільноти «Вордпресс», з якої можна завантажити останню версію системи, плагіни, теми, поспілкуватися з колегами тощо. Тобто це головна сторінка «Вордпрессу» в мережі.

Тим часом WordPress.com — блог-платформа, на якій можна зареєструвати блог з доменним іменем ХХХХ.wordpress.com (де ХХХХ — слово або слова, які ви підберете). До блогу можна прив’язати власний домен (у платних тарифах). Цей блог матиме обмежений функціонал. Для отримання розширенних функцій треба придбати платний тариф. Але навіть платний блог на wordpress.com дуже поступається за можливостями автономному сайту на цій самій системі.

WordPress: «за» чи «проти»?

Питання непросте. Усе залежить від потрібного функціоналу. Деякі специфічні завдання цьому двигуну не вдасться виконати, для деяких він надто потужний і громіздкий. Скажімо, немає сенсу робити на ньому односторінковий сайт — звичайна HTML-сторінка завантажуватиметься в тисячу разів швидше.

Але з багатьма завданнями «Вордпресс» впорається значно краще за інших претендентів. Тому розглянути його як варіант — точно варто.

Напишіть нам і отримайте безплатну консультацію з вибору технології і створення сайту:

    * Надсилаючи повідомлення, я даю згоду на отримання інформаційної розсилки від веб-студії "ВМБ" (не частіше 1 разу на місяць).

    Поділіться з другом:
    © ВМБ: створення сайтів, 2013–2021