Сайт на безкоштовному хостингу: за і проти

Чимало хостинг-провайдерів пропонують таку послугу як безкоштовний хостинг сайтів. Навіть наші клієнти іноді питають, чи не краще скористатися безплатним сайтом, адже це дешевше.

Розберімося, чи варто вважати безкоштовний хостинг безкоштовним, чи варто ним користуватися і які можуть бути плюси та мінуси.

Навіщо хостинг роблять безкоштовним?

Причин у провайдерів може бути багато, від шляхетних до меркантильних. Наприклад, є компанії, які розміщують на своїх серверах безплатно сайти соціальної спрямованості, скажімо, благодійних фондів чи громадських організацій. Вони можуть це робити як з міркувань соціальної відповідальності, тобто намагання бізнесу допомогти розв’язати якісь соціальні проблеми, так і задля покращення свого іміджу та завуальованої реклами.

Інша група хостерів надає безкоштовний простір для збільшення кількості ресурсів, на яких транслюватиметься реклама платних послуг. Також безплатні сайти збільшують кількість зворотних посилань на сайт хостера, що певним чином впливає на його просування у мережі.

Які плюси безкоштовного хостингу?

Власне, плюс тут лише один: цей хостинг безкоштовний. Але навіть це не зовсім правда, бо за цей сир користувач усе одно має платити – нижче ми розповімо, як саме.

Буває, що людина хоче спробувати себе в створенні сайтів або почати вести блог, але ніколи раніше цього не робила, боїться ризикувати й платити гроші за платний хостинг. Тоді вона може скористатися такою пропозицією, щоб ознайомитися з технологіями та зрозуміти, що таке взагалі сайт, хостинг, домен, система керування вмістом тощо.

Більше плюсів безплатного хостингу знайти навряд чи вдасться.

Які мінуси безкоштовного хостингу?

Тут є про що написати. Правда, у різних хостинг-провайдерів перелік і довжина мінусів може варіюватися, але вони точно є і їх чимало. Але скрізь за «безкоштовний» хостинг доведеться заплатити незручностями, вадами та втраченими відвідувачами. Ось подивіться самі на ці «принади»:

Обмежений об’єм дискового простору

Дуже рідко хостери виділяють на кожен безплатний обліковий запис багато місця на серверах. Здебільшого дисковий простір жорстко лімітується, а якщо потрібно більше місця – будь ласка, переходьте на платний тариф.

Обмежена швидкість

Швидкість завантаження сторінок сайту – один з ключових чинників зручності користувачів, відтак – високого ранжування сайту в пошукових системах. Але на безплатних обліковках сервери не видають достатньої швидкості взаємодії, тож сайти будуть повільно завантажуватися і багатьом користувачам просто набридне чекати появи сторінки.

Обмеження кількості відвідувачів

У багатьох компаніях сайти на безплатних хостинг-планах мають квоту щоденних відвідувачів. Скажімо, за добу сайт може прийняти лише 200 гостей, після цього стає недоступний до наступної доби. Хочете приймати більше відвідувачів – переходьте на платний тариф.

Розміщення реклами самого хостера чи сторонніх видавців

Деякі хостинг-провайдери розміщують на сайтах з безплатним хостингом рекламу своїх платних послуг. Деякі чинять ще нахабніше – розміщують там рекламні оголошення інших компаній, систем контекстної реклами чи обміну трафіком. І користувач ніяк не може на це вплинути. Хочеш, щоб не було сторонньої реклами – плати (купуй платний тариф).

Обмеження на використання технологій

Ми зустрічали такі безкоштовні хостинги, де неможливо встановити CMS (WordPress, Joomla тощо), бо вони сприймають лише сторінки, написані на HTML з використанням CSS, не розуміють PHP та не дають змоги підключити базу даних, як от MySQL. І якщо користувач планував випробувати якусь зі згаданих технологій, то йому це не вдасться (якщо він не придбає платний тариф).

Обмеження тематики сайтів

У багатьох компаній, які надають можливість безкоштовного хостингу, існують вимоги щодо тематики й навіть окремих матеріалів. Вебмайстер такого сайту мусить добре подумати, чи не належить його тематика до заборонених тем і чи не виявить він якогось дня, що його обліковий запис заблокували.

Сайт не належить автору

Одна з головних переваг власного сайту полягає в тому, що його вміст – інтелектуальна власність автора. З сайтами на безкоштовних хостингах усе інакше: його будь-якої миті можуть заблокувати (часто навіть без пояснення причин, що окремо обумовлюється угодою з користувачем) і всі плоди старанної праці буде втрачено.

Неможливість використовувати власний домен

Багато хостерів не дають приєднати власне доменне ім’я на безкоштовних планах. Здебільшого вони пропонують зареєструвати сайт з їхнім субдоменом. Як це – можна побачити на прикладі блогосервісу «Вордпресс»: там доменне ім’я блогу окремого користувача має вигляд vashe-imya.wordpress.com. мабуть, не варто казати, що для серйозного проєкту такий домен не підходить.

Висновки: Чи варто користуватися безкоштовним хостингом?

Скористатися «дармовим» місцем на хостингу можна для того, щоб випробувати якусь технологію (якщо вдасться), потренуватися працювати з сайтами. Але тільки якщо не впевнені, що будете це робити надалі, і не хочете платити за хостинг, не знаючи, чи щось з цього вийде.

Бо якщо маєте певність у своєму продукті чи послузі – не варто з перших же кроків заганяти себе в пастку нібито «безкоштовності», яка насправді обертається значними втратами.

Весь час, що ви витратите, можна було вже розвивати свій сайт на реальному хостингу з хорошими характеристиками й власним доменним іменем. За цей час пошуковики вже можуть проіндексувати контент і почати видавати його в результатах пошуку, тобто – приводити на ваш сайт потенційних клієнтів.

І на вашому сайті їх не зустрічатиме стороння реклама, їм не доведеться чекати по сім-десять секунд завантаження сторінки. Вони побачать ваш контент, вашу пропозицію, ваш товар.

У підсумку безкоштовне виявляється надто дорогим.

Потрібна консультація щодо вибору хостингу чи створення сайту? Напишіть нам – вас це ні до чого не зобов’язує:

    * Надсилаючи повідомлення, я даю згоду на отримання інформаційної розсилки від веб-студії "ВМБ" (не частіше 1 разу на місяць).

    Поділіться з другом:
    © ВМБ: створення сайтів, 2013–2021