Як зробити сайт на Wix

Wix — один з найпопулярніших конструкторів сайтів у світі. Кількість сайтів, створених на платформі Wix.com, наближається до 200 млн. Що ж це таке і як зробити сайт на Wix?

Що таке Wix (Вікс)?

Wix — платформа для створення сайтів без програмування і взагалі кодування, за допомогою «перетягування» блоків. Вона дає змогу використовувати як вбудовані функції, так і розширювати функціонал додатками сторонніх розробників.

Сервіс створили в 2006 році ізраїльські підприємці. Головний офіс розташовано в Тель-Авіві, є офіси в інших містах світу, з них три працює в Україні: у Києві, Дніпрі та Львові.

Функціонал

Конструктор Wix пропонує сотні варіативних шаблонів сайтів та HTML5-редактор, що працює за принципом drag-and-drop. Усі шаблони налаштовуються: до них можна додавати нові функції та вміст, змінювати стиль, кольори, тексти, фонові зображення, кнопки тощо. Крім шаблонів, можна використовувати редактор для створення сайту «з чистого аркуша».

Сайти на Wix мають чудовий дизайн, готові до пошукової оптимізації, адаптовані до мобільних пристроїв, є можливість підключення власного домену (на платних тарифах) та багато інших можливостей.

За визнанням багатьох фахівців, Вікс — один з найкращих зараз конструкторів сайтів.

Вартість

Вартість користування цим конструктором залежить від вибраного тарифного плану.

По-перше, можна користуватися ним безплатно, при цьому мати обмежений функціонал та дисковий простір і не мати змоги підключити власний домен. Домен сайту матиме вигляд: username.wixsite.com/sitename — дуже негарно.

Щоб підключити власний домен, доведеться заплатити $4,50 за місяць, тобто близько 1500 грн за рік. Дисковий простір — 500 Мб. При цьому на вашому сайті показуватимуть рекламу Вікс.

Персональний тариф Combo коштуватиме $8,50 на місяць або бл. 2700 грн на рік. Місце на диску — 2 Гб.

Професійний тариф Unlimited обійдеться у $12,50 щомісяця, тобто за рік приблизно 4000 грн. Отримаєте 10 Гб місця на сервері.

Тариф VIP коштує удвічі дорожче: $24,50 за місяць, за рік виходить бл. 8000 грн. Дають за це 35 Гб дискового простору.

Скільки коштує користування Вікс
Вартість тарифних планів Вікс

Зазвичай на перше придбання Unlimited або VIP протягом обмеженого періоду пропонують знижку 50%. Ви розумієте навіщо.

Як створити сайт на Вікс

Звичайно ж, для початку треба зареєструватися. Реєстрація не відрізняється від аналогічного процесу в інших сервісах, тут проблем не має бути.

Як зареєструватися на Вікс
Реєстрація на Вікс

Після реєстрації вам запропонують відповісти на кілька запитань і довірити системі підібрати для вас дизайн, або зробити його самостійно за допомогою редактора. Тут ви можете вибрати з безлічі шаблонів той, який на вас дивиться, і далі вже працювати з ним.

Вибравши шаблон, ви потрапляєте до адміністративної панелі й переходите до безпосереднього редагування сайту.

Дизайн і шаблони

Для зручності користувачів шаблони розділені за тематиками. Більшість шаблонів дуже якісна й зроблена справді зі смаком. Є категорія для лендінгів та інтернет-магазинів, для блогів, портфоліо тощо.

Як редагувати сайт на вікс
Вибір шаблонів у Вікс

Багато уваги розробники приділили можливості кастомізації шаблонів Wix. Тут можна змінювати фони, підключати шрифти, налаштовувати кожен блок окремо й усю сторінку в цілому. Налаштувань дуже багато, як на мене, більше, ніж у Тильді, яку ми недавно розглядали. А працювати з конструктором так само просто, усі дії зрозумілі.

Окрім того, є спеціальний розділ «Натхнення», де можна подивитися прекрасні зразки вебдизайну й спробувати зробити ще краще.

Як працювати з адміністративною частиною

Як редагувати сайт на Вікс
Редагування сайту Вікс

Адмінка дає змогу редагувати сайт до та після публікації. Маємо в сайдбарі такі пункти:

Меню і сторінки

Тут представлено перелік статистичних сторінок сайту й пунктів меню. У разі додавання нової сторінки до меню додається відповідний пункт. Посилання у меню можна змінювати, встановлювати сценарії їх відкриття.

Менеджер тем

Тут можна змінювати кольорові схеми оформлення — система пропонує на вибір кілька варіантів. Також тут можна змінювати типографіку заголовків та основного тексту.

Фон

Можна вибрати фон для сайту: колір, зображення, відео. Система запропонує варіанти вже готових фонів, які можна використати, або завантажити власний файл.

Додатки

З Wix-маркету можна додавати розширення, яких уже кілька сотень. Тут можна додати контактні форми, інтеграцію з соцмережами, галереї тощо. Додатки є як платні, так і безплатні.

Медіа

У сайдбарі доступне посилання на сховище власних файлів.

Блог

Тут користувач може адмініструвати свій блог: створювати дописи, редагувати їх, додавати нові розділи тощо.

Для яких сайтів підходить Вікс

Сайти-візитки

Wix у першу чергу призначений для ведення бізнесу та самовираження творчих людей, тож тут можна створювати прекрасні візитки — осіб, підприємців та компаній. Шаблони й теми оформлення дають змогу створити ресурс для будь-якої сфери діяльності — тут безліч готових шаблонів, а інструменти налаштування допоможуть створити свій унікальний дизайн і структуру.

Як зробити сайт-візитку на Вікс
Сайт-візитка на Вікс

Односторінкові сайти

Непогано на Вікс і з односторінковими сайтами чи лендінгами. Дизайн якісний, привабливий, чистий, над ним працювала високопрофесійна команда розробників. Сайти на Wix нічим не поступаються найкращим зразкам односторінкових ресурсів від іменитих студій.

Блоги

Створити повноцінний блог на Вікс? Легко. Можна налаштувати рубрики, SEO, мітки, змінювати мета-теги, відкладати записи, додавати фото, відео, анімацію. Кількість дописів обмежується лише місцем на диску.

Інтернет-магазини

Конструктор Вікс має потужний блок для створення інтернет-магазинів, який можна доповнити всіма необхідними бізнес-інструментами, зокрема аналітикою, системою отримання та опрацювання замовлень, приймання оплати тощо.

Правда, для інтернет-магазинів діють інші тарифи:

  • Business Basic – $17 на місяць: 20 Гб місця на диску, 5 годин відео
  • Business Unlimited – $25 на місяць: 35 Гб дискового простору, 10 годин відео
  • Business VIP – $35 на місяць: 50 Гб на диску, необмежена кількість відео

Висновки

Конструктор сайтів Wix (Вікс) дає практично необмежені можливості для створення професійних сайтів без навичок кодування. Наявні в конструкторі шаблони покривають більшість потреб, а редактор допомагає унікалізувати дизайн і структуру сайту під конкретні потреби.

Для українських користувачів вартість сервісів може бути доволі висока, навіть порівняно з недешевою Тильдою, але й результат роботи задовольнить найвибагливішого клієнта.

Приємно, що вся взаємодія з конструктором ведеться українською мовою, хоча немає українського перекладу Блогу Wix та обмежено перекладена Довідка. Загалом Wix — гідний уваги конструктор сайтів, приклад уважного підходу до розробки та розуміння потреб користувачів. До того ж, недавні дослідження свідчать, що Wix посідає перше місце серед систем керування вмістом за відповідністю вимогам пошукових систем до сайтів.

Поділіться з другом:
© ВМБ: створення сайтів, 2013–2021