Як зробити сайт на Tilda

Tilda – своєрідний конструктор-трансформер, який дає змогу створювати сайти навіть без знання програмування, мов розмітки, стилів та всього іншого.

У цій статті ми розглянемо, чому вибирають Тильду, чому не вибирають Тильду, і якщо вибрали, то які дії виконати, щоб зробити сайт на цьому конструкторі.

Чому вибирають Tilda

У деяких країнах, зокрема Росії, Білорусі та Україні, створення сайтів на Тильді вже стало таким собі окремим напрямком. Це роблять не тільки фрилансери, а й великі вебстудії.

До переваг Тильди можна віднести:

  • простоту налаштування
  • простоту редагування
  • візуальну привабливість сторінок
  • великий вибір блоків

Завдяки тому, що зробити сайт на Тильді можна дуже швидко (на сторінку-приклад для цієї статті я витратив 15 хв.), багато хто використовує цей конструктор і для створення власних ресурсів, і для виготовлення їх на замовлення.

Чому не вибирають Tilda

Тильда має чимало недоліків, серед яких:

  • розробник і власник платформи – російська компанія
  • адміністративна частина має лише російську та англійську мовні версії
  • висока вартість – користування платними тарифами доволі дороге
  • функціонал обмежений можливостями системи
  • сайт на Тильда розміщений на сторонньому хостингу й «власник» не має доступу до його файлів

Але оскільки конструктор дає змогу зробити сайт без спеціальних знань, має зрозумілу панель керування і підказує, що робити далі, чимало користувачів вибирають його.

Для чого підходить Тильда

На Тильді часто роблять односторінкові сайти – як візитки, так і лендінги. А платні тарифи дають змогу створювати навіть інтернет-магазини.

До речі, через вдале поєднання візуальних елементів часто ЗМІ використовують Тильду для створення спецпроєктів та лонгридів.

Це буде непоганим вибором для тих, кому потрібен сайт швидко й красиво. Навіть шаблонні рішення дають непоганий результат без залучення програмістів, дизайнерів, верстальників та інших бородатих людей у розтягнутих светрах.

Недоліки Тильди

Як ми згадали трохи вище, навіть платна Тильда обмежена в багатьох функціях. Але найбільший її недолік – непомірна вартість платних тарифів.

Скільки коштує користування

Тарифний план «Персональний» обійдеться у 300 грн за місяць або 2400 в разі оплати за рік. Після оплати користувач отримує доступ до всіх модулів, можливість приєднати власне доменне ім’я, створити до 500 сторінок на одному сайті й 1 Гб місця на сервері.

Вартість користування сервісом Тильда

Для порівняння: найдешевший платний тариф на Хостенко обійдеться усього в 1000 грн на рік і при цьому дозволить тримати там 5 сайтів, а не один. І дискового простору вам дадуть 10 Гб. Десять, не один.

Тариф «Бізнес» коштує 500 грн на місяць або 4800 грн на рік. При цьому користувач отримує 5 Гб на сервері й може експортувати код на власний або інший хостинг.

Безплатний план

На безплатному тарифі можна створити один сайт, який матиме не більше 50 сторінок і 50 Мб на диску. Також доступні не всі модулі. Безплатні користувачі не можуть приєднати власний домен, а мусять користуватися субдоменом Тильди, який має вигляд: ХХХХ.tilda.ws (ХХХХ – обране вами слово для назви сайту. На нашому демонстраційному сайті це vash-prekladach). Мати сайт з таким доменним ім’ям – якось… дешево.

Як зробити сайт на Тильді

Починається усе, звичайно ж, з початку. Як у кожному вебсервісі, тут треба зареєструватися.

Реєстрація

Реєстрація на Тильді не відрізняється від більшості інших сервісів, де ви реєструвалися. Треба ввести ім’я користувача, адресу електронної пошти й пароль.

Радимо вибрати надійну пошту й надійний пароль, особливо якщо ви пов’язуєте з новим сайтом бізнесові сподівання і плани. Якщо ваш сайт зламають і викрадуть, скаржитися буде нікому.

Як зареєструватися на Тильді
Реєстрація на Тильді

Створення сайту

У вашому обліковому записі поки що немає жодного сайту, його треба створити, натиснувши на відповідну кнопку й ввівши назву проєкту.

Як створити сайт на Тильді
Створення сайту на Тильді

Налаштування сайту

Новий сайт треба налаштувати: ввести назву, слоган і вибрати префікс доменного імені. Як ви вже знаєте, у нас це vash-prekladach, що в підсумку дає доменне ім’я сайту vash-prekladach.tilda.ws.

Як налаштувати сайт на Тильді
Налаштування сайту на Тильді

Також на цьому етапі можна налаштувати шрифти, SEO, кольорову схему, підключити служби аналітики тощо. Або можна це зробити пізніше.

Створення сторінок сайту

Сайт уже начебто існує, але він ще не має жодної сторінки. Натиснувши кнопку «Створити сторінку», ви перейдете до наступного етапу. Як бачите, можна вибрати порожню сторінку, або скористатися готовими шаблонами з бібліотеки.

Як створити сторінку на Тильді
Створення сторінки на Тильді

Тут ви бачите каталог, у якому шаблони згруповані в категорії: «Бізнес», «Магазин», «Подія», «Блог», «Контакти», «Форма».

Шаблони можна редагувати, видаляти й додавати блоки, міняти їх місцями.

Редагувати можна як наявні в шаблоні блоки, так і ті, які ви встановите самостійно.

Публікація сайту

Після того, як ви вибрали шаблон, налаштували його вигляд і внесли необхідну інформацію, ваш новий сайт треба опублікувати.

Для цього є спеціальна кнопка «Публікувати» у верхньому меню.

Як опублікувати сайт на Тильді
Публікація сайту на Тильді

Після публікації ви побачите посилання, за яким зможете переглянути свій новий сайт.

Публікація не означає, що вже неможливо нічого змінити. Сайт можна редагувати в будь-який час, головне – не забувати зберігати зміни (натискаючи відповідну кнопку з написом «Зберегти»).

Висновки

Конструктор Тильда розроблений для спрощення процесу створення сайтів, щоб будь-хто міг зробити свій сайт. Сайти на Тильді мають непоганий зовнішній вигляд.

При цьому сама платформа має обмежений функціонал порівняно з системами керування вмістом (наприклад, «Вордпресс»), а також спеціально накладає обмеження на користувачі безплатного тарифу. Але й платні тарифи не дають власникам повної свободи, адже сайти зберігаються на серверах Тильди й фактично належать компанії, а не замовникам.

Тильда має як переваги, так і вади, тож перш ніж вибрати цей інструмент, треба ретельно продумати всі аспекти. Найголовніший же недолік цього конструктора – доволі висока ціна порівняно з пропозиціями хостинг-провайдерів.

Поділіться з другом:
© ВМБ: створення сайтів, 2013–2021